Cumhuriyet Bulvarı Kalyon Apt. No:219 K:4 D:7 Gündoğdu Meydanı Alsancak / İZMİR

  • 0232 422 44 91 / 92
  • info@diettime.com.tr

  • Yorumlar
Reflü ve Gastritde Beslenme

HELİCOBACTER PYLORİ VE MİDE KANSERİ

Sindirim sistemi, katı ve sıvı besinlerin ağızdan alınmasından itibaren sindirim kanalında ilerlemesi esnasında su, vitamin ve mineraller ile birlikte protein, karbonhidrat ve yağların emilerek kan dolaşımına geçebileceği küçük yapı taşlarına parçalandığı önemli sistemlerimizden biridir.

Sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde yeterli ve dengeli beslenme esastır. Bunun sağlanması içinde sağlıklı bir sindirim sistemine ihtiyaç duyulur. Sağlıklı sindirim sistemi içinde beslenme büyük önem taşımaktadır.

Günümüzde dengeli olmayan bir beslenme üzerine eklenmiş enfeksiyon ve stres faktörünün yol açtığı sindirim sistemi hastalıkları ile ne yazık ki sıkça karşılaşmaktayız. Bu sıklık prevalansını arttıran ise tüm dünyada yaygın bir şekilde görülen ‘HELİCOBACTER PYLORİ ’ dir.

HELİCOBACTER PYLORİ, sindirim sistemine yerleşen bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde de kronik inflomasyona neden olarak önce gastrite, sonra ülsere ve yıllar sonra da midede kaldığı takdirde kansere yol açmaktadır.

1994 yılında Dünya Sağlık Örgütü HELİCOBAKTER PYLORİYİ mide kanseri için birinci derecede kanserojen olarak ilan etmiş ve bakterinin kalabalık ailelerde, sosyoekonomik durumu düşük kişilerde, yurt ve hastane gibi, insanların yakın temas içinde oldukları yerlerde daha sık görüldüğünü vurgulamıştır.

Fakat HELİCOBACTER PYLORİ gastrit, reflü ve mide kanserinin en büyük etmeni olsa da rahatsızlıkların sürecine ve derecesine birçok faktör de etki etmektedir.

  • Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara oranda iki kat sıklıkta görülür.
  • Yaş: Erken yaşta mide kanseri görülmesi nadirdir. Mide kanseri 50 yaşından sonra görülme sıklığı artar.
  • Sigara içilmesi: Mide kanserine yakalanma riskini 6 kat arttırmaktadır. 
  • Aşırı kilolu olmakta tetiklemektedir. 
  • Pernisyöz anemi: Atrofik gastrit ile birliktedir ve B12 vitamini eksikliği görülür. Bu hastalarda mide kanseri riski artmıştır,
  • Ailede mide kanseri öyküsü: Mide kanseri olan hastaların birinci derece yakınlarında gene mide kanseri olma oranı yüksektir. 
  • Kan grubu: Kan grubu A olan hastalarda mide kanseri riski yüksektir.
  • Daha önceden mide ameliyatı geçirilmiş olması: Daha önce herhangi bir nedenle midesinden ameliyat olan hastalarda uzun dönem içinde kanser gelişme oranı yüksektir.

 Beslenme alışkanlığı da mide kanserinin oluşmasında helicobacter pyloriye etki eden en önemli faktörlerden bir tanesi. Tuz, turşu, nitrit ve nitrattan zengin işlenmiş et gibi yiyecekler ve ev konservesi tüketimi de mide kanserinin oluşumunda rol oynuyor. Bu nedenle tuz ve tuzlu gıdaların az tüketilmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalar, tuz tüketimiyle mide ve boğaz kanseri sıklığının anlamlı derecede arttığını göstermiş. Anadolu’da etlerin tuzlanması ve aşırı tuzlu, kurumuş etin kışın yenmesi mide kanserinin önemli sebeplerindendir. Meyve ve sebze tüketimi ise midedeki mikrobun yapacağı tahribatı azaltmaktadır.

 Koruyucu etkenler
• Taze sebze ve meyveler

  • • Antioksidanlar (C vitamini, beta-karoten, alfa tokoferol, selenyum)
  • • Yeşil-siyah çay ( polifenoller )
  • • Fermente olmayan soya
  • • Taze balık

Zararlı etkenler
• Tuz

• Nitratlar (gıda koruyucu katkılar, içme suları)

• Nitritler, nitrozaminler

• Fermente soya

• Yüksek ısıda pişirilmiş etler

• Küflenmiş tahıllar, tohumlar, çekirdek tohumları (afla toksin)

• Yağda kızartılmış gıdalar, aşırı kırmızı et tüketimi