Besinler iyi bilinen antioksidan vitaminlerin (A, C, E vitaminleri gibi) yanında onlar kadar etkili antioksidan özelliklere sahip flavonoidleri de içermektedir. Sebzelerde en çok bulunan flavonoidler kuersetin ve kaemferol, meyvelerde ise kuersetindir. Flavonoidler bitkilerdeki sarı, mavi ve kırmızı renkli pigmentlerin başlıca kaynağıdır.
Meyve ve sebzelerin kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltması bu besin ögesi sayılamayan flavonoidler sayesindedir.
Peki Kuersetinin Faydaları Nelerdir?
-
Kuersetin serum trigliserit düzeylerini azaltmaya yardımcı olabilir.
-
Antitrombotik etki göstererek kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltabilir.
-
Antiinflamatuvar ve antikanserojenik özelliklere sahiptir.
-
Bağışıklık hücrelerinin salgıladığı histamin, vücutta alerjik etkilere sebep olabilir. Kuersetin histamin salgılayan hücreleri stabilize ederek antihistaminik özellik gösterir. Böylece aynı zamanda da antialerjiktir.
-
Vücutta bulunan zararlı bakteri ve virüslerin büyümesine engel olur bu nedenle antibakteriyel ve antiviraldir.
-
Kan damarlarını rahatlatarak kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.
-
Yaşlanma karşıtı etki sağlar. Vücutta dolaşan serbest radikaller yaşlanma sürecini hızlandırır. Kuersetin bu serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanma karşı etki sağlar.
-
Kuersetinin en önemli faydası antioksidan özellik göstermesidir.
Kuersetin Hangi Besinlerde Bulunur ?
En fazla kuersetin içeren besin soğandır. Özellikle mor soğanın kuersetin içeriği oldukça yüksektir.
Sarı ve yeşil biberler
Kırmızı elma
Kırmızı üzüm
Domates
Kiraz
Brokoli
Lahana
Taze fasulye
Turunçgiller (portakal, mandalina, limon vb)
Lolorosso (Kırmızı yapraklı marul)
Kızılcık
Yaban mersini
Ahududu
Kırmızı şarap
*Siyah ve yeşil çay
*Çaydaki kuersetin miktarı demleme süresine bağlı olarak değişir. Demleme süresini 5 dakikadan 10 dakikaya çıkarmak kuersetin miktarını arttırır. Ancak 10 dakikadan uzun demlemenin ek olarak olumlu bir etkisi yoktur.