Bize Ulaşın

shape shape

Konsantrasyonu Arttıran Besinler

Liseye giriş sınavları geride kaldı şimdi sırada üniversiteye giriş sınavları var. Bu yoğun ve stresli dönemde, sınava hazırlanan gençlerimizin sadece akademik çalışmaları değil, aynı zamanda beslenme alışkanlıkları da büyük önem taşıyor. Doğru ve dengeli beslenme, zihinsel performansı artırarak konsantrasyonu güçlendirebilir ve öğrenme sürecini kolaylaştırabilir. Özellikle beslenmenizde yer verebileceğiniz bazı besinler var ki beyin fonksiyonlarını artırmada önemli rol oynar. Gelin hafıza ve konsantrasyonu güçlendirebilen bu besinleri öğrenelim.

1) Somon: Somon beyin sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asidi, taurin aminoasidi ve sitikolin içerir. En yüksek omega-3 içeren balıklardan biri olması onu beyin sağlığı için öne çıkartır. Yapılan bir araştırmada yüksek omega-3’ün beyindeki kan akışını arttırdığı ve daha iyi bir biliş ve düşünme yeteneği sağladığı bulunmuştur. Ben zayıflamaya da destek olduğu için genç yetişkin fark etmeden haftada 2 ya da 3 gün balık tüketilmesini öneriyorum. Özellikle sınav dönemlerinde daha yüksek omega-3 alımı için bu balıklardan birini somon olarak tercih edebilirsiniz.

2) Kefir: Artık yeryüzünde beyin-bağırsak etkileşimini duymayan çok az insan kaldı. Bağırsaklarınızdaki iyi ve kötü huylu bakterilerin oluşturduğu mikrobiyota sinir sistemiyle doğrudan etkileşime girebilir. Çalışmalar ruh halinin düzenlemesinde önemli görevleri olan serotoninin yaklaşık %90’ının bağırsaklarda üretildiğini göstermiştir. Bu sebeple probiyotik ve prebiyotik besinlerin düzenli tüketimi ruh halini iyileştirmeye ve depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltmaya yardımcı olurken yapılan araştırmalar bilişsel işlevi ve hafızayı da geliştirebileceğini göstermektedir. Sağlıklı bir besin olmasının yanı sıra probiyotik olan kefiri, hafıza ve konsantrasyon için çocukların günlük beslenmesine ekleyebilirsiniz.

3) Ceviz: Tüm kuruyemişler beyin sağlığına faydalı olsa da ceviz, özellikle içerdiği bazı bileşenleri nedeniyle öne çıkıyor. Ceviz, bitkisel kaynaklı omega-3 yağ asitleri açısından en zengin kuruyemişlerden biridir. Omega-3 yağ asitleri, beyin hücre zarlarının yapısını destekleyerek bilişsel fonksiyonları iyileştirir. Ayrıca, cevizde bulunan yüksek düzeydeki antioksidanlar, E vitamini ve polifenoller serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerini korur. Yapılan bir araştırmada günlük olarak fındık, badem, ceviz gibi kuruyemiş tüketmenin beynin çeşitli bölgelerine kan akışını artırdığı ve kuruyemiş tükettikten sonra kişilerin sözlü hafıza testinde %16 daha fazla kelime hatırlayabildiği görülmüştür.

4) Yumurta: Yumurta, beyin sağlığı için önemli olan birçok besin maddesi içerir. Sarısında yüksek miktarda bulunan kolin; hafızayı, ruh halini ve zekayı düzenlemede rol oynayan bir nörotransmitter olan asetilkolinin öncüsüdür. Ayrıca yumurta yüksek kaliteli protein, B vitaminleri (özellikle B12 ve folat) ve antioksidanlar (lutein ve zeaksantin) içerir. Bu bileşenler, beyin hücrelerinin onarımı ve korunması için gereklidir, bu da genel bilişsel fonksiyonları iyileştirir. Çocukların kahvaltda bir tane yumurta tüketmeleri beyin sağlığı açısından değerlidir.

5) Kabak çekirdeği: Kabak çekirdeği, beyin sağlığı için önemli olan birçok mikro besin maddesi içerir. Çinko, magnezyum, demir ve bakır açısından zengin olan kabak çekirdeği, bu mineraller sayesinde nörotransmitter fonksiyonlarını destekler ve sinir hücrelerinin iletişimini güçlendirir. Özellikle çinko, beyin fonksiyonları ve sinirsel iletişim için kritik öneme sahiptir. Magnezyum, stres ve anksiyeteyi azaltırken, demir ve bakır beyne oksijen taşıyan kan hücrelerinin sağlıklı işleyişini sağlar. 

6) Bitter Çikolata: Çikolataya hangi çocuk hayır diyebilir? Hem de hafıza ve problem çözme yeteneğini geliştiriyorsa! Fakat burada dikkat edilmesi gereken şudur; tercihinizi şekersiz ve en az %70 kakao içeren bitter çikolatan yana kullanmalısınız. Yüksek kakao içeriği sayesinde, beyne giden kan akışını artırarak bilişsel fonksiyonları ve hafızayı güçlendirir. İçerdiği kafein, kısa vadeli hafıza ve dikkat süresini artırırken, flavonoidler sinir hücrelerinin korunmasına ve yeni sinir bağlantılarının oluşumuna katkıda bulunur.

7) Zerdeçal: Zerdeçal, beyin sağlığı için önemli olan kurkumin adlı aktif bileşeni içerir. Kurkumin, güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir, kan-beyin bariyerini geçerek doğrudan beyne girebilir ve beyin hücrelerini oksidatif stres ve iltihaplanmadan korur. Araştırmalar, kurkuminin beyin hücrelerinin büyümesini destekleyen nörotrofik faktörleri artırarak depresyon ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca, zerdeçalın hafızayı ve genel bilişsel fonksiyonları iyileştirebileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Kurkuminin vücutta zayıf olan emilimini artırmak için karabiber ve zeytinyağıyla beraber tüketebilirsiniz.

Doğru beslenme, sadece fiziksel sağlığınızı değil, aynı zamanda zihinsel performansınızı da doğrudan etkiler. Sınav dönemlerinde, konsantrasyonu artıran ve beyin fonksiyonlarını destekleyen bu besinleri günlük beslenme rutininize dahil ederek daha verimli çalışabilir ve sınavlara daha iyi hazırlanabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı bir beden, sağlıklı bir zihnin temelidir. Başarıya giden yolda, doğru beslenme sizin en büyük destekçiniz olacaktır. Tüm öğrencilere geleceklerini şekillendirecekleri bu sınavlarda başarılar diliyorum.