Artık yaza veda ettik, önümüzdeki hafta yeni eğitim öğretim yılı başlıyor. Okulların açılmasıyla çocuklar tekrardan erken kalkmaya ve günlerinin büyük bir bölümünü okulda geçirmeye başlayacaklar. Peki ya beslenme düzenleri? Çocukların beslenme alışkanlıklarını doğru yönlendirmek, onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri için büyük önem taşır. Bu konuda en büyük sorumluluk ise ebeveynlerine düşüyor. Çocuklarınızı sağlıklı beslenme hakkında bilinçlendirmek, onları paketli gıdalardan uzak tutmak ve spora teşvik etmek sizin elinizdedir. Ancak, bu süreci yönetmek her zaman kolay olmayabilir. Sağlıklı beslenmeye planlanmasında elinizi kolaylaştıracak önerilerimi paylaşıyorum.
Beslenme Çantasını Dikkatle Hazırlayın
Çocuklar bir veya iki öğünü mutlaka okulda geçirmek durumunda oluyorlar. Eğer yemekhaneleri varsa hangi besinden ne kadar almasını anlatabilir, sağlıklı tabak modelinden bahsedebilirsiniz. Sağlıklı bir tabak modelinde tabağın yarısını sebzeler ve meyveler oluşturur. Diğer yarısını da ikiye bölerek bir parçasına protein yani et, tavuk, köfte, kurubaklagilleri yerleştirebilir, kalan diğer parçaya tam tahıllar, bulgur, makarna, esmer ekmek gibi istediği bir karbonhidrat kaynağıyla doldurabilir. Bu düzende hazırlanmış bir tabak çocuğun o öğünde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayacaktır. Eğer yanında götürebiliyorsa aynı düzende hazırlanmış bir öğünü beslenme çantasına koyabilirsiniz.
Unutmayın çocukların okulda tükettikleri sağlıklı yiyecekler, gün boyunca enerjik ve odaklanmış olmalarını sağlar.
Çocuklara İçin Pratik, Taşınabilir ve Lezzetli Kahvaltı Tarifi: Yulaf Tost
Malzemeler:
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
60 g peynir
1 tutam tuz ve sevdiği baharatlar
Yapılışı: Peynir hariç tüm malzemeleri bir kaba alarak güzelce çırpın. Hazırladığınız karışımı pişirme kâğıdına serip tost makinesine aktarın. Yaklaşık 10 dakika pişirdikten sonra peyniri de ekleyin tostu ikiye katlayın ve peynir eriyene dek pişirin.
Bu Gıdalar Zihinsel Sağlığı Etkiliyor!
2021'de yayınlanan bir araştırmaya göre, ultra işlenmiş gıdalar, çocukların ve gençlerin beslenmesinde kalorilerin %67'sini oluşturuyor! Bu rakam giderek de artış gösteriyor. Ultra işlenmiş gıdayı nasıl ayırt edeceğiz diye soruyorsanız paketin içeriğine bakmanız yeterli. Mutfağınızda olmayacak bir sürü madde görüyorsanız- örneğin kıvam arttırıcılar, yapay tatlandırıcılar, koruyucular- o zaman bu ultra işlenmiş bir besin demektir. Yani özetle kantinlerde satılan o abur cuburların neredeyse tamamı ultra işlenmiş diyebiliriz. Yapılan çalışmalarda bu gıdalardan zengin bir diyet, özellikle yüksek yağ ve şeker içeriğiyle çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktive oranlarında artış ile ilişkilendiriliyor!
Okul Kantinlerindeki Abur Cuburlara ‘Dur’ Diyebilmek
Okul kantinlerindeki sağlıksız abur cuburların önüne geçmek için hem ebeveynlerin hem okul yönetiminin iş birliği içinde olması gerekiyor. Çünkü eğer sağlıklı bir yeni nesil istiyorsak onları bu paketli ürünlere maruz bırakmamalıyız. Ancak bu elbette uzun ve zorlu bir süreç. İlk aşamada çocuklarımızı karşımıza alarak onlarla bir yetişkin gibi konuşmalı, bu paketli yiyeceklerin sağlığa olumsuz etkilerinden bahsetmelisiniz. Bu renkli ve cazip ürünleri geri planla bırakacak, sevdiği besinleri ara öğün olarak yanlarına koymalısınız. Beslenme çantası için tohum krakerler, meyve barlar, sağlıklı tatlı topları hazırlayabilirsiniz. Ancak sağlıklı da olsalar bunları da porsiyon kontrollü şekilde yanına vermeniz gerektiğini unutmayın.
Beslenme Çantasına Hazırlayabileceğiniz Pratik Tohum Kraker Tarifi:
Yapılışı: Keten tohumu, kabak çekirdeği içi, ay çekirdeği içi ve susamdan birer çay bardağı; chia tohumu ve çörek otundan birer yemek kaşığı alıp bir kapta karıştırın. Karışımın üzerine bir su bardağı sıcak su ekleyip yarım saat bekletin. Şişen tohumları bir fırın tepsisine ince şekilde serip dilimleyin. 10 -15 dakika piştikten sonra fırından alabilirsiniz.
Sonuç olarak, çocuklarımızın sağlıklı bir okul dönemi geçirmesi için beslenme alışkanlıklarını düzenlemek çok önemlidir. Ebeveynler olarak, onların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak dengeli ve besleyici öğünler sunmalı, sağlıklı tabak modelini onlara anlatmalısınız. Aynı zamanda, çocukları okul kantinlerindeki sağlıksız seçeneklerden korumak için onlara daha sağlıklı alternatifler sunabilirsiniz. Örnek olarak verdiğim tariflerden porsiyon kontrollü olacak şekilde yararlanabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı beslenme sadece bedensel sağlık için değil, aynı zamanda zihinsel performans ve duygusal denge için de gereklidir. Çocuklara kazandıracağınız bu değerli alışkanlıklar, onların gelecekteki başarılarının temelini oluşturacaktır. Tüm çocuklara sağlıklı ve başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyorum.
Kaynakça:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2782866?guestAccessKey=c646e502-898f-443b-8558-d90a74e35415&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=081021
https://lordslibrary.parliament.uk/impact-of-ultra-processed-food-on-childrens-health/