Tip 1 diyabet
Bir otoimmün hastalık olan tip-1 diyabet pankreas hücrelerinin işlevini yerine getirememesi ve insülin salgılayamaması ile karakterizedir. Tip-1 diyabet tedavisi büyük çoğunlukla çocukluk çağında görülmeye başlar. Tip-1 diyabet tedavisinde kullanılan insülin tipi ve dozuna göre öğünlerin planlanması kan şekerinin istenilen aralıkta seyretmesini sağlar. Diyabetli bir bireyin besinlerin kan şekerini nasıl etkilediğini bilmesi önemlidir. Karbonhidrat sayımı eğitimleri ile danışana öğün başına yapacağı ek insülin dozlarının öğretilmesi danışanın öğün planlamasını kolaylaştırır. Diet Time diyetisyenleri olarak tip-1 diyabet ve karbonhidrat sayımı üzerine aldığımız eğitimler ile danışanlarımıza bu konuda da yol göstermeye devam ediyoruz.
Tip 2 diyabet
Tip-2 diyabet toplumda görülme sıklığı oldukça yaygın bir hastalıktır. Bu hastalığın sıklığındaki artışın en önemli nedenleri şişmanlık, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, stres, travma, çeşitli hastalıklar, ilaçlar, yaşın artışı, gebelikte iri bebek, ailede diyabet öyküsü olmasıdır. Tip-2 diyabetin tedavisinde beslenme düzeni %70 gibi yüksek bir oranda etkilidir. Diyabetli kişinin beslenme programı düşük glisemik indeksli besilerden içermesinin yanında hipoglisemi veya hiperglisemiye yol açmadan dengeli ve yeterli besin ögelerinden oluşacak şekilde planlanmaktadır.
İnsülin direnci
Yapılan araştırmalar insülin direncine neden olan başlıca faktörlerin fazla kilo ve özellikle bel çevresinde oluşan yağlanmanın olduğunu gösteriyor. İnsülin direnci kontrol altına alınmadığında ise diyabet hastalığına kapıları açmış oluyorsunuz. Sizin için hazırladığımız beslenme programı ile insülin direnci ve diğer bozulmuş kan değerlerinizin düzeltilmesini sağlıyoruz. Eğer fazla kilolu iseniz ideal kilonuz ve bel/kalça oranınıza ulaşmanızı sağlayarak kronik hastalık risklerinizi de azaltıyoruz.
Reaktif hipoglisemi
Reaktif hipoglisemi şeker düşüklüğü olarak bilinir. Karbonhidrattan zengin bir besin tüketildikten 2-3 saat sonra ve uzun süreli açlık sonrası titreme, çarpıntı, bulantı gibi belirtilerle ortaya çıkan bir durumdur. Bu tip bireylerde gün içerisinde öğün saatlerinin ve içeriğinin planlanması çok önemlidir. Reaktif hipoglisemi sorunu yaşayan bireylere uygun olarak hazırladığımız düşük glisemik indeksli besinleri içeren 6-8 öğünlü beslenme programları ile kan şekerinin kontrol altına alınmasını sağlıyoruz. Bununla beraber verdiğimiz beslenme eğitimleri ile reaktif hipoglisemi sırasında yapmanız gereken en doğru yaklaşımları sizlerle paylaşıyoruz.
Karbonhidrat sayımı
Karbonhidrat sayımı özellikle tip-1 diyabette tıbbi beslenme tedavisinde kullanılan ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yarayan bir öğün planlama şeklidir. Karbonhidrat sayımı 3 aşamalı olarak karşımıza çıkmaktadır. 1. Ve 2. Basamak başlangıç ve orta düzeydir ve her birey için uygundur. 3.basamak ise ileri düzeydir ve bazı bireyler için uygundur. Ekibimizdeki diyetisyenler 1.basamakta karbonhidrat nedir ve hangi besinlerde bulunur gibi temel kavramları; 2.basamakta kan şekerleri ve besin tüketimi arasındaki ilişkiyi; 3.basamakta ise tükettiğiniz karbonhidrat miktarını hesaplayarak yapmanız gereken insülin dozunu ayarlamayı öğretir. Diyetisyenlerimiz aldıkları özel eğitimlerle karbonhidrat sayımı konusunda etkin ve tecrübelidir.