İletişim Formu

KARANTİNADA KİLO ALMA ALARMI!

30 Nisan 2021

 
Tüm dünyada yaşadığımız covid-19 virüsü nedeniyle ülkemizde tekrar bir karantina süreci başlamış bulunmaktadır. Evde kalan boş zamanı doldurmak için bu süreçte yaşanan duygu değişimleriyle birlikte ne yazık ki yemek yemeye yönelme durumu söz konusu olabilmektedir. Hem Ramazan ayı hem de karantina süreci duygu değişimlerine sebep olarak iftar ve sonrasında normalden daha fazla yemek yemeyi beraberinde getirebilir. Bunun önüne nasıl geçebiliriz?
 
 
İFTAR SOFRASI DEMEK ÇEŞİT DEMEK
İftardan birkaç saat önce hazırlanmaya başlayan iftar yemekleri, ramazanın en neşeli zamanlarından birini teşkil eder. İftar yemekleri, her zamanki yemeklerden farklı olduğu gibi, iftar sofraları da ramazan dışındaki sofralardan farklı hazırlanır. Ramazana girmeden önce yapılan hazırlıklar, iftar sofralarında kendini gösterir. Herhangi bir davet olmasa bile, sanki davet varmış gibi donatılan iftar sofraları, ülkenin dört bir tarafında bir lezzet şölenini andırır. 
Şimdi de karantina sürecindeyiz. Peki karantina sürecinde ramazan sofralarınız nasıl olmalı? Ramazan sofraları denince ilk akla gelenlerden biri de çorbalardır. Türk mutfağında önemli yer tutan çorbalar, geleneksel açılış yemeğimizdir. Kimse iftar sofrasında içimizi sıcacık edecek mis gibi bir çorbaya hayır diyemez. Sağlığımız açısından da çorbaları iftarda tüketmemiz doğru bir tercih olacaktır. Bunun en büyük nedenlerinden biri besleyici değerinin yüksek oluşudur. Sıvı oranı yüksek olduğu için de gün içindeki susuzluğun giderilmesine de katkı sağlarlar. Tahıl, kuru baklagil, sebze veya yoğurt içerdikleri için de gün içinde idrar ve ter yoluyla atarak yaşadığımız mineral kaybını da vücuda alımını sağlarlar. Ayrıcı çorba bir sonraki öğüne de aşırı tüketiminizi önleyebilir. Yani çorba sizin daha az enerji almanızı sağlayabilir. Çorba, kabızlık probleminize de iyi gelebilir. Bunu nasıl yapar derseniz, sebze ve kuru baklagillerden hazırlanmış bir kase çorba sizin için iyi bir lif kaynağı olacaktır. Lif içeriği yüksek olan besinler bağırsağın dışkı hacmini arttırarak yiyeceklerin bağırsaktan geçişini de hızlandırmış olur.
 
 
Hangi çorbalar daha tok tutar? Gelin birlikte bakalım. Tahıllı çorbalardan bulgur çorbası, kuskus çorbası, tarhana çorbası. Sebze çorbalarından, brokoli çorbası, sütlü domates çorbası ve diğer kremasız olanları. Kuru baklagil çorbalarından yeşil mercimek çorbası ezogelin çorbası ve diğer kuru baklagil çorbaları.  Yoğurtlu çorbalardan yayla çorbası soğuk ayran çorbası.
 
Peki neden bu çorbaları öneriyoruz? Tahıllı çorbalar b gurubu vitaminlerden, sebze çorbaları c vitamininden, kuru baklagiller lif ve B grubu vitaminlerinden, yoğurtlu çorbalar ise protein ve kalsiyumdan zengindirler.
 
ÇEŞNİLERLE LEZZETLENDİRMEYİ UNUTMAYIN
Fosfor, potasyum ve sodyum minerallerinden zengin olan dereotunu çorbalarınıza lezzet vermek için kullanabilirsiniz. Ya da yüksek c vitamini içeren maydanozu kullanmak vücuttaki ödem probleminizi çözmenize de yardımcı olabilir. Nane, mentol içeriği sayesinde kuru veya taze olarak çorbalarınıza farklı bir lezzet getirebilir. Tok tutucu özelliğiyle kilo vermek isteyen kişiler için de önemli bir baharattır. Bu baharatlarla renklendirmek tuz tüketiminizin de azalmasına katkı sağlayabilir. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki çorbalara eklediğiniz nane, kekik, pul biber gibi baharat çeşitlerini salça ve tereyağında kızartıp eklememelidir.
 
 
 
ÇORBAYI İÇTİM YA SONRA?
Çorbayı içtikten sonra 30-40 dk kadar ara verip sonrasında ana yemeğe geçmekte fayda var. 
Menü 1:
 Izgara et veya tavuk veya balık
Bol salata (az zeytinyağı ile)
1–2 dilim tam tahıl ekmeği
1 kase şekersiz komposto
 
Menü 2: 
1 tabak etli sebze veya etli kurubaklagil yemeği
2–4 kaşık bulgur pilavı 
Bol salata (az zeytinyağı ile)
1 bardak yoğurt veya ayran
 
Sizinle iftar sofralarınıza çeşit katacak çok lezzetli bir çorba tarifi paylaşmak istiyoruz. Afiyet olsun.
SOĞUK AYRAN ÇORBASI
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı haşlanmış nohut
6 su bardağı koyu ayran
1 yumurta
Taze nane yaprakları
1 silme tatlı kaşığı tuz
 
Yapılışı: Aşurelik buğday bir gece öncesinden ıslatılır ve iyice yumuşayıncaya kadar az suda, suyunu çekerek haşlanır. Yumurta çırpıldıktan sonra ayranla iyice karıştırılır. Haşlanmış buğdayların üzerine yumurta-ayran karışımı yavaşça eklenir. Haşlanmış nohutlar ilave edilir. Çorba kaynadıktan sonra 5 dakika kısık ateşte pişirilmeye devam eder. Ateş kapatıldıktan sonra tuzu ilave edilir. Buzdolabında soğutulan çorba, taze nane yaprakları ile süslenerek servis edilir.